Levende materialen, slimme producten en vergroening met chemie

Esther laat je verschillende invalshoeken zien van hoe de huidige chemie de wereld aan het veranderen is. Hieronder 3 voorbeelden.

Wat is leven?

Het lijkt een simpele vraag met een duidelijk antwoord, maar als je hier iets langer over nadenkt ontdek je al snel dat het niet zo simpel is als het lijkt. 

  • Leeft iets als het zich kan voortplanten?

  • Leeft iets als het zich kan voortbewegen?

  • Leeft iets als het een hartslag heeft?

  • Leeft iets als het kan groeien?

Esther geeft je een volledig andere kijk op wat je altijd als zekerheid hebt ervaren en zet je wereld op zijn kop.

Slim zonder stekker - de toekomst van materiaal

Als we het over slimme producten hebben gaat het bijna altijd over dingen met een stekker. Maar slimme producten zijn allang niet meer alleen digitaal! Materialen zijn nu nog vooral passief: we produceren ze voor 1 doel en daar zijn ze goed in. Maar als materialen gaan leven, kunnen ze net als levende organismen reageren op de omgeving en meebewegen met wat er nodig is. Denk aan verf die zichzelf verdikt op traptreden waar het snel slijt, aan plastic dat meebeweegt op basis van temperatuur en staal dat een seintje geeft als het dreigt te breken. Op deze manier zullen materialen ons gedrag steeds meer gaan sturen, in plaats van andersom! 

Welke reagerende materialen en producten zijn er al te vinden in het dagelijks leven en welke materialen en producten kunnen we de komende jaren verwachten? En welke invloed zullen deze slimme producten hebben op consument, de markt en mileu? 

Esther neemt je mee op ontdekkingstocht door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van slimme materialen en geeft je een inkijkje in de facinerende toepassingen en enorme potentie van de huidige wetenschap op productontwikkeling. 

Hoe chemie kan bijdragen aan vergroening

Zelfs Trump heeft toegegeven dat het geen hoax is: onze aarde is in gevaar. We moeten met zijn allen zuiniger, bewuster en groener gaan leven. We moeten en willen slimmer omgaan met wat we al hebben en wat we gebruiken moeten we kunnen hergebruiken. Welke rol kan de chemie hierin spelen? Hoe worden materialen en producten minder vervuilend, vaker en beter te gebruiken en hoe wordt onze omgeving hierdoor leefbaarder en veiliger? 

Chemische ontwikkelingen gaan razendsnel en bieden enorm veel kansen voor duurzamer leven. Esther noemt de meest kansrijke ontwikkelingen en inspireert om door een duurzamere bril naar jouw omgeving te kijken. 

esther thole.png

Esther Thole is wetenschapsjournalist en redacteur bij NEMO Kennislink. Ze studeerde scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en schrijft over chemie in brede zin, maar vooral over de rol van chemie in alles wat leeft. Of lijkt te leven, zoals materialen met levende kenmerken, synthetische cellen en zelfsturende geneesmiddelen.