De invloed en opkomst van emoji op communicatie

Onze taal wordt steeds beeldender: we typen meer dan we praten en we integreren selfies, filmpjes en GIFjes naadloos in onze gesprekken. Onze taal verandert en het is belangrijk om hierbij stil te staan. Hoewel emoji de eerste universele (beeld)taal is, gebruikt elke cultuur de symbolen weer op zijn eigen manier. Bovendien blijken grote tech-multinationals betrokken bij de creatie van de symbolen.

Weet jij waar de emoji’s die je elke dag gebruikt vandaan komen en wat ze eigenlijk betekenen? Hoe zijn wij mensen van hiërogliefen en spijkerschrift naar emoji en duimpjes gegaan? En wat is de kracht van beeld?

Lilian neemt je mee in haar ontdekkingsreis naar ontwikkeling van beeldtaal en biedt je inzichten en handvatten voor als je met beeld gaat communiceren. Je gaat naar huis met je eigen emoji, die je ook echt kunt versturen.

Lilian Stolk.jpeg

Lilian Stolk is historicus, kunstenaar en Nederlands eerste emoji-expert. Haar focus ligt op het beeldender worden van onze taal en ze doet onderzoek naar emoji. Ze bekijkt de nieuwe beeldtaal zowel vanuit theoretisch als praktisch perspectief en treedt regelmatig op in de media om symbolen te duiden.

Met The Hmm organiseert ze avonden over beeldcultuur. Daarnaast ontwerpt ze digitale stickers en geeft ze emoji-workshops.

Haar boek Het zonder woorden boek komt in 2018 uit bij Maven Publishing.