De invloed en opkomst van emoji op communicatie

 

Onze taal wordt steeds beeldender: we typen meer dan we praten en we integreren selfies, filmpjes en GIFjes naadloos in onze gesprekken. Emoji zijn meer dan grappige plaatjes, ze hebben serieuze impact op onze communicatie, onze cultuur en taalbegrip. 

Hoe werd deze Japanse uitvinding ineens gemeengoed? Wie bepaalt met welke symbolen we kunnen communiceren? En hoe zijn we van hiĆ«rogliefen en spijkerschrift naar emoji en duimpjes gegaan? 

Lilian neemt je mee in haar ontdekkingsreis naar de herkomst en ontwikkeling van beeldtaal en geeft een doorkijkje naar de mogelijkheden van communiceren met beeld in de toekomst. 

Lilian Stolk.jpeg

Lilian Stolk is historicus, kunstenaar en Nederlands eerste emoji-expert. Haar focus ligt op het beeldender worden van onze taal en ze doet onderzoek naar emoji. Ze bekijkt de nieuwe beeldtaal zowel vanuit theoretisch als praktisch perspectief en treedt regelmatig op in de media om symbolen te duiden.

Met The Hmm organiseert ze avonden over beeldcultuur. Daarnaast ontwerpt ze digitale stickers en geeft ze emoji-workshops.

Haar boek Het zonder woorden boek komt in 2018 uit bij Maven Publishing.