De slimste beïnvloedingstechnieken uit de reclamewereld

We zouden dit onderwerp aan kunnen prijzen door aan te geven dat de agenda's al bijna vol zitten (schaarste), door je te vertellen hoeveel andere mensen het hebben geboekt (social proofing), door er quotes bij te zetten van wetenschappers (autoriteit), door een erotische afbeelding erbij te laten zien (seks), door te zeggen dat het heel zielig voor het onderwerp zou zijn als je het niet zou kiezen (anthropomorphisme), door te zeggen dat we begrijpen dat je organisaties niet kunt vertrouwen als ze hun eigen waren aanprijzen (weerstand erkennen), door humor te gebruiken (maar dat hebben we niet) of door te zeggen dat het helemaal geen lezing is (disrupt). 

En dan hebben we nog maar 8 van de 33 technieken genoemd die deze mannen kunnen noemen en waarmee je gedrag en gedachten kunt beïnvloeden. 

De meest krachtige psychologische beïnvloedingstechnieken worden uitgelegd aan de hand van succesvolle reclamecampagnes. Marc, Matthijs en Rick laten precies zien hoe gedrag op bewust en onbewust niveau wordt beïnvloed. Én ze leren je hoe je deze wetenschappelijk bewezen technieken ook zelf kunt toepassen. 

auteur Hidden Persuasion1.jpg

Marc Andrews is psycholoog, artdirector en ontwerper. Hij is partner van andrews:degen, een creative agency voor visuele communicatie in Amsterdam. Daarnaast doceert hij op verschillende plaatsen ter wereld.

auteur Hidden Persuasion2.jpg

Dr. Matthijs van Leeuwen is coördinator van de master gedragsverandering aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast is hij oprichter van de Behavior Change Group en wetenschappelijk adviseur bij D&B.

rick van Baaren

Prof. dr. Rick van Baaren is hoogleraar gedragsverandering en maatschappij aan de Radboud Universiteit Nijmegen en eigenaar van D&B, een adviesbureau gespecialiseerd in de sturing van menselijk gedrag.

Hun boek 'Seks, humor en het beloofde land' komt in 2018 uit bij Maven Publishing.