Next Nature: hoe man-made technologie natuur wordt

De invloed van de mens op de aarde valt nauwelijks te onderschatten. Klimaat verandering, verstedelijking, genetische modificatie. Ongerepte Natuur bestaat bijna niet meer. Zeker in Nederland is elke meter land kunstmatig ingericht.

Veel van wat we natuur noemen is eigenlijk cultuur: aangeharkt, aangelegd, verkocht in een pakje. Tegelijkertijd is onze technologische omgeving zó ingewikkeld geworden dat er een nieuw soort natuur ontstaat: die is door mensen gemaakt. Zo worden we tegenwoordig geconfronteerd met oncontroleerbare financiële crises, files en computervirussen.

Terwijl technologie oorspronkelijk werd ingezet om ons te bevrijden van de wilde natuurkrachten heeft het inmiddels een eigen natuurlijke dynamiek ontwikkeld, die misschien wel net zo wild en onvoorspelbaar is als altijd.

Koert van Mensvoort laat je zien hoe onwennige nieuwe technologie uiteindelijk heel vertrouwd of zelf natuurlijk kan worden, en wat ingenieurs, uitvinders, ontwerpers, architecten, marketeers en politici daarvan kunnen leren.

koert van mensvoort.jpg

 

Koert van Mensvoort is veelgevraagd spreker, kunstenaar, filosoof, oprichter van Next Nature Network. Hij is auteur van veel publicaties en boeken, zoals Next Nature en Save the Humans. Daarbij is hij art director van projecten als het kweekvlees restaurant en het uitzendbureau voor mensen en robots.

Zijn nieuwe boek komt juni 2019 uit bij Maven Publishing. 

“Techtuur heeft de toekomst.”  - NRC

“Techtuur heeft de toekomst.” - NRC