Irrationeel gedrag: hoe we onszelf voor de gek houden

Het wetenschappelijke bewijs liegt er niet om: eerlijke mensen bestaan niet. Hóé eerlijk we zijn blijkt sterk afhankelijk van invloeden van buitenaf. De structuur van een organisatie, de opmaak van een formulier, of we alleen zijn, of we net een moeilijke rekensom hebben opgelost, hoe goed we de nacht ervoor hebben geslapen en zelfs de kleding die we aanhebben: het zijn allemaal factoren die ons eerlijker of juist oneerlijker maken.

Dan Ariely laat overtuigend zien dat hogere straffen en strengere controles niet het beoogde effect hebben en introduceert betere handvatten voor eerlijk gedrag. Zijn pakkende anekdotes en tegen-intuïtieve inzichten geven een onweerstaanbaar leuk kijkje achter de schermen van de menselijke komedie.

Ariely’s eerdere bestseller Predictably Irrational is inmiddels in 27 talen vertaald. Zijn lezingen over irrationeel gedrag op TED.com zijn meer dan drie miljoen keer bekeken. De afgelopen jaren heeft hij baanbrekend onderzoek gedaan naar de waarheid achter oneerlijkheid.

Tenminste, dat beweert hij.

Dan Ariely

“Als deze man geen Nobelprijs krijgt, dan weet ik het ook niet meer” - Joris Luyendijk

Dan Ariely is hoogleraar in de psychologie en gedragseconomie aan Duke University. Ariely wordt gezien als ’s werelds grootste expert op het gebied van irrationeel gedrag en heeft wereldwijd miljoenen fans door zijn bestseller Predictably Irrational, zijn populaire TED-talks en zijn column in de Wall Street Journal.

Ariely’s fascinatie voor irrationeel gedrag ontstond toen hij op zijn 18e als gevolg van een explosie derdegraads brandwonden opliep. Tijdens zijn revalidatietraject besloot hij zijn eigen behandelingen tot onderwerp van studie te maken. Zo toonde hij bijvoorbeeld aan dat, in tegenstelling tot wat zijn artsen beweerden, je een pleister beter langzaam dan snel kan verwijderen, omdat dat uiteindelijk minder pijnlijk is.

Bij Maven Publishing verscheen van Dan Ariely het boek Heerlijk oneerlijk en Ariely weet raad.