Succesvol ontwerpen en innoveren 

Of het nu gaat om rookmelders, ov-fietsen, beamers of de stiltecoupé: sommige producten wil je omhelzen en andere het raam uitgooien. Maar hoe komt dat? Het is vaak lastig er de vinger op te leggen; je kunt de kwaliteit van een ontwerp namelijk niet (alleen) beoordelen op het uiterlijk.

Met een aanstekelijke mix van ironie en absurdisme verwoordt Jasper van Kuijk de principes, uitdagingen en valkuilen van het creëren van nieuwe producten. Aan de hand van vele herkenbare voorbeelden laat hij zien dat ontwerpen een complexe bezigheid is, waarin men ondanks de beste bedoelingen verrassend vaak kan verdwalen. Maar juist die missers brengen waardevolle inzichten aan het licht en maken dat je meer waardering krijgt voor geslaagde ontwerpen. 

Jasper leert je waarom innovatieprocessen zo vaak ontsporen en hoe knap het is als het wél goed gaat. 

jasper van kuijk.png

'Gebruiksgemak’ is zijn middle name. Hij is een eenmansconsumentenbond, de „lakmoesproef” van elk product.’ - NRC

Jasper van Kuijk is cabaretier, schrijft wekelijks de column ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ voor de Volkskrant en is universitair docent aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. In 2010 won hij het cabaretfestival Cameretten en twee weken later promoveerde hij op zijn proefschrift over hoe fabrikanten van consumenten-elektronica in de praktijk omgaan met gebruiksgemak. 

Zijn boek 'Hoe moeilijk kan het zijn?' verscheen in oktober 2016 bij Maven Publishing.