Een open leercultuur creëren in je organisatie

Eigenlijk is het leven een grote feedback sessie: elke dag krijgen we (ongevraagde) adviezen en (onbewuste) kritiek van collega's, onbekenden en klanten. We weten dat het belangrijk is voor onze ontwikkeling om daar iets mee te doen, maar we hebben er ook een hekel aan. Feedback raakt namelijk aan twee tegenstrijdige instinctieve behoeften: jezelf willen verbeteren en bij de groep willen horen. Herkenbaar?

'Feedback is een cadeautje, zelfs als het ongevraagd, onduidelijk en onterecht is en je er echt even geen zin in hebt'- Douglas Stone & Sheila Heen

Ten onrechte ligt de focus vaak op feedback geven in plaats van op feedback ontvangen. Terwijl als goed wordt in feedback ontvangen, je zelfs uit de meest slecht gegeven feedback iets leerzaams kunt halen, dialoog stimuleert en fijnere relaties op het werk creeert. 

Een open leercultuur ontstaat niet vanzelf. Het management moet het goede voorbeeld geven en feedback moet vrij kunnen stromen. Lastig, maar zo ontzettend belangrijk als je wil groeien en excelleren. Als bedrijf en als mens. 

W e baseren ons onder andere op het boek Feedback is een cadeautje.

We baseren ons onder andere op het boek Feedback is een cadeautje.

Of je nu in een grote of kleine organisatie werkt, in een team opereert of met klanten werkt: je riskeert serieuze prestatieverbeteringen, betere onderlinge relaties en meer zelfkennis als je aan je feedback vaardigheden werkt en een open leercultuur creëert.