Big data en kunstmatige intelligentie

Hoe ontstaat welvaart en hoe wordt die verdeeld? Met deze twee vragen beschreef Karl Marx in Das Kapital de opkomst en de gevolgen van het kapitalisme. 150 jaar later stellen Viktor Mayer-Schönberger (Oxford Internet Institute) en Thomas Ramge (The Economist) dezelfde vragen en komen tot een radicaal nieuw inzicht: we staan aan het begin van een geheel nieuwe vorm van kapitalisme: het datakapitalisme. Data is niet alleen geld waard, maar het gaat geld zelfs vervangen.

Viktor geeft een provocerende kijk op de toekomst van bedrijven, marktplaatsen en de financiële industrie. Hij verklaart waarom de invloed van grote bedrijven en de financiële industrie drastisch zal afnemen. In plaats daarvan komt er meer ruimte voor marktplaatsen en tussenpersonen die slim omgaan met data – denk aan Airbnb en Uber, maar ook aan talloze andere plekken zoals de arbeidsmarkt en de voedings- en juridische industrie.

Viktor legt op heldere en toegankelijke wijze uit hoe datakapitalisme zorgt voor meer efficiëntie en duurzaamheid en minder ongelijkheid en wat je moet weten als je mee wilt gaan in deze beweging.

VMS.jpg

Mayer-Schönberger is een gerenommeerd wetenschapper op het gebied van big data. Hij is hoogleraar Internet Governance and Regulation aan de University of Oxford en auteur van meer dan honderd artikelen en acht boeken (waarvan het meest recente veel media-aandacht kreeg: Delete: The Virtue of Forgetting in the Digital Age). Hij adviseert onder meer Microsoft en het World Economic Forum op dit gebied.

In 2013 verscheen van hem De big data-revolutie (met co-auteur Kenneth Cukier). Dit boek werd in twintig talen vertaald en er werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Bij Maven Publishing verschijnt begin 2018 zijn nieuwe boek De data-economie (samen met Thomas Ramge).